Tibbi Onkoloji Uzmanı Aydın Aytekin Onkoloji Hakkında Bilgilendirmesi

Güncelleme Tarihi: 25/09/2017

20031646_1426670937379872_834800113372358597_n.jpg

Kanser hastalığı günümüzde önemi giderek artan önemli bir sağlık sorunudur. Ölüm nedeni olarak, kalp ve damar hastalıklarının hemen ardından gelmektedir. Yurdumuzda en sık görülen kanserler erkeklerde akciğer, prostat, kalın barsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciğer, kalın barsak, rektum, serviks, over, mide ve pankreas kanserleri olarak sıralanabilir.

Kanserde belki tedaviden daha önemli olan husus kanserin önlenmesi ve erken tanısıdır. Önlemek için başta sigara olmak üzere karsinojenik (kanser yapıcı) maddelerden uzak durmak, sağlıklı yaşamak ve uygun-sağlıklı bir diyet uygulamak gibi hususlara dikkat edilmelidir. Erken tanı için tarama yapılmakta olup hastanemizde ve bir çok yerde KETEM’e başvurarak taramalarınızı yaptırabilirsiniz.

Kanser yüzlerce çeşidi olan önemli bir hastalıktır ve tedavisi ve tanısı birçok uzmanlık dalının iş birliğini gerektirir.Tedavisi zordur. Hastalar için sıkıntılı bir süreç olup sabır gerektirmektedir. Tedavisinde cerrahi,radyoterapi ve kemoterapi seçeneklerinden biri veya birkaçı hastalığın özelliklerine ve yaygınlığına göre tercih edilmektedir. Kemoterapi ilaçları normal ilaçlara göre toksisite aralıkları dar ilaçlar olup ciddi yan etkilere yol açabilirler. Tedaviler çoğu zaman kişiye özel olarak ayarlanmaktadır. Yakın takip gerektirmektedir. Bu nedenle kemoterapi özel bir ihtisas konusudur ve uygulanmaları için Tıbbi Onkoloji uzmanı gereklidir.

Mardin Devlet Hastanesinde yaklaşık 5 yıldır Tıbbi Onkoloji kliniği mevcut olup kanser tedavisi ile ilgili SGK tarafından karşılanan tüm kemoterapi ilaçlarının uygulaması yapılmaktadır. İlaçların büyük kısmı hastane eczanemizde mevcut olup gerektiği zaman dışarıdan temin edilebilmektedir. Yani ülkemizin herhangi bir yerinde uygulanan kemoterapinin aynısı Mardin Devlet hastanesinde de uygulanmakta olup hastalarımızın kemoterapi almak için Mardin dışına gitmelerine gerek yoktur. Gerektiği zaman endikasyon dışı ilaç başvurusu ve erken erişim ilaçlar da temin edilmekte ve hastalarımız için kullanılabilmektedir.

Kanser ile ilgili daha detaylı bilgilere Türk Tıbbi Onkoloji derneği web sitesi olan kanser.org ve YouTubeONKOTV ile Türkiye Halk Sağlığı Kanser Daire başkanlığına ait kanser.gov.tr sitelerinden ulaşmanız mümkündür.